Kajakkiohjeita

Tässä yleisohjeita kajakkien lainaamiseen ja käyttöön.

Mitä lainataan?

Kajakit (2kpl yksikkökajakkia ja 1kpl kaksikkokajakki) sijaitsevat JMT 10 AB -kerhotilassa. Mukaan lainataan yhtä kajakkia kohti:

  • kajakki
  • mela
  • pelastusliivit
  • kansikorkit eteen ja taakse
  • aukkopeite melojalle (”hameenhelma”)
  • kuljetuspyörä

Palautathan kajakit ilmavasti kuivumaan sieltä mistä ne otitkin. Kajakkien pohjia voi pyyhkäistä rappukäytävän edustalla nurmikkoon, jotta pahimmat levät/pohjamudat jäisivät siihen.

aspect-kajakki

Mistä ja miten veteen?

Laiturilta on mukavampi mennä veteen kuin rannalta. Rantasaunan laituri on mukavan lähellä ja sopii tähän hyvin.

Pyöräkärryn päälle kajakin saa nostamalla, tämä kannattaa tehdä rappukäytävän ulkopuolella. Kiinnitysremmi kannattaa vetää istumareiän takaa suuaukon kuopasta kajakin ylitse, on tuntunut siinä pysyvän parhaiten. Rantsun laiturin pomppujen ylitse kannattaa nostaa.

Remmit voivat olla hyvinkin huononlaisesti kiinni, jos niitä ei ole kiristetty. ÄLÄ HUKKAA REMMEJÄ!

Miten melon?

Taakse ei kannata nojailla, tasapainon pitäminen on silloin vaikeampaa, eteenpäin mieluummin. Melaa ei kannata turhan syvällä uittaa.

Vetoihin saa lisää voimaa, kun painaa jalkatukia melanvetojen puolelta. Säädä tuet ennen lähtöä siten, että jalat ovat aivan aavistuksen verran koukussa.

Tuuleen auttaa istumareiän vasemmalla puolella kyljessä vivusta vetämällä laskettava peräevä, pienelläkin vauhdilla estää tuulessa kääntymistä kivasti. Kajakki on vakaampi näin.

Tekniikkaopetusta antaa YouTube ja Internet.

Mitä mukaan?

Mukaan juomapullollinen vettä, hiki siellä meloessa tulee. Aurinkolasit on hyvä olla, samoin lippalakista voi olla iloa aurinkoisella säällä. Teekkarilakista lisäpisteitä mikäli selleisen omistat.

Tavaroita voi laittaa kajakin etu- ja takaosiin vesitiiviisti. Vesipullo menee vaikkapa melojan eteen remmien alle, niin sitä saa matkallakin helposti napattua. Vaihtoehtoisesti jalkoihin.

Entä jos kaadun?

Ensinnäkin, pysy uintietäisyydellä rannasta. Toisekseen, kännykkä ja avain kannattaa sujauttaa minigrip-pusseihin jo ennen lähtöä. Jos ei ole vetoketjutaskua niin niille kaveriksi sopii pieni styroksinpala tai muu kelluke.

Jos kuitenkin kippaat kumoon, vedä aukkopeitteen etuosan ”heittoistuinkahvasta” (ellei peite irtoa jo kipatessa) ja ui ulos kajakista. Vedä kajakki rantaan ja kippaa tai äyskäröi pahimmat vedet pois.

Vaihtoehtoisesti mikäli osaat kääntää kajakin takaisin oikein päin melalla, feel free. Huomioi kuitenkin, että Laajalahdella voi olla hyvinkin matalalla kiviä veden alla, joten varo päätäsi myös. Youtubesta löytyy opetusmateriaalia halukkaille hakusanalla ”Eskimo Roll”. Harjoittelu kuitekin omalla vastuulla, ja luonnollisesti kannattaa osata tekniikka ennen kuin luottaa siihen. Kajakeista löytyy äyskärit heti istuimen takaa kajakin vedestä tyhjentämiseen.